Mijn blog



Na mijn pensionering probeer ik 2x per jaar een aantal weken op fietsreis te gaan. Dit bevalt me uitstekend. Bezochte landen tot nu toe.
Europa: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Georgië en Azerbaijan.
Azië: Iran, Pakistan, Kazachstan, Kirgizië, Uzbekistan, Tadjikistan, India, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos en Vietnam.
Afrika: Marokko, Gambia,en Senegal.
Verenigde Staten (Californië, Arizona, New Mexico, Texas, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Alabama en Georgia)

In dit blog vindt je de verslagen van mijn fietstrips, zoals in alle blogs, het laatste verslag bovenaan het oudste onderaan.

In de rechterkolom: De routes en de links naar mijn fotoalbum




Routes 2020

zaterdag 22 oktober 2011

Dinsdag18 t/m vrijdag 21 oktober samenvatting

Baku - Maagdentoren
Beste allemaal,

Hieronder een samenvatting van mijn laatste 4 fietsdagen door Azerbaijan in totaal
(incl het stuk vanaf Tiblisi) 590 km.


Dinsdag 18 oktober Agstafa - Gäncä 104km
Het was lekker fietsen bij mooi weer 20°
´s Morgens bij mijn vertrek kwam ik erachter dat een Armeense woordenlijst gebruikte ipv de Azerilijst, ze begrijpen me nu wel. Het scheelt nogal of je "barev" roept of "salam" als je iemand groet.

Veel fruittentjes langs de weg, Azeri' s zijn enthousiast ze gaan naast je rijden op de snelweg en vragen dan waar je vandaan komt. Nog steeds wel heuvels, dus vandaag was het nog ruim 500 hoogtemeters.

Ik kwam ook nog een Nederlandse fietser tegen. Hij is op weg van Australië naar Nederland met een heel oude fiets en een heel lichte bepakking. Even gekletst en toen allebei weer verder.
In Gäncä uitgekeken naar hotel Tjapka, was erg slecht, geen water, onvriendelijk personeel en gewoon een erg ou Sovjet megahotel, dus even kijken op mijn GPS hoe ik de stad uitmoest. Terwijl ik dat deed werd ik in gebrekking Nederlands door Igor, taxichauffeur aangesproken. Hij heeft 3 jaar in Nederland in Rijswijk gewerkt. Werd direct bij hem thuis uitgenodigd. Hij heeft me de stad laten zien en ik heb bij het gezin gegeten en geslapen. Was erg gezellig.


Woensdag 19 oktober Gäncä - Kürdämir 150km
Na een prima ontbijt door Igor naar de stadrand gebracht.

Met een lekker rugwindje en een prima temperatuur schoot het lekker op. Vlakke weg.

Weinig kampeer mogelijkheden, omdat door recente regenval de bovenlag een grote plak klei en modder was. Om zeven uur ´s avonds mijn intrek genomen in een leegstaand wegrestaurant.

Donderdag 20 oktober Kürdämir - Quazimämmäd 102km
's Nachts stak er een flinke storm op en even later begon het te gieten. Ik was blij dat ik niet in mijn tenteje lag. Onderweg nog regelmatig een bui gehad, temperatuur was inmiddels 14°. Landschap nog steeds erg vlak.
Aan het einde van de dag werd ik uitgenodigd bij een wegrestaurant om thee te drinken mee te eten en er werd mij een bed aangeboden.

's Avonds kreeg de eigenaar de politie op bezoek, hij bleek geen vergunning te hebben om fruit te verkopen er ontstond tussen die twee een heftige woordenwisseling. Aan het eind van het liedje moest er betaald (steekpenningen) wordden en was alles OK. Ik was ook nog onderwerp van discussie, want ik moest mee naar het buro, maar toen ik "Turist" was, werd dat ook afgedaan. Ik was hier al voor gewaarschuwd. Je hoeft hier nergens bang voor te zijn, behalve voor de politie.

Vrijdag 21 oktober Quazimämmäd - Baku 121km

Na ongeveer 25 km begon het weer te regenen en deze keer zou het niet meer ophouden.
Eerst nog even een heuvelrug over en toen kwam bij Älät de Kaspische zee in zicht.

Vanaf nu is er enorm veel olieindustrie en vervuiling alom.
Halverwege kwam ik nog een Australisch/Engels stel tegen die op weg waren naar Iran.

Ze hadden in Baku in het hostel gelogeerd waar ik van plan ben naar toe te gaan. Bij Qobustan nog even gestopt om te kijken of er een hotel was, want in Qobustan zijn moddervulkanen en prehistorische rotstekeningen te vinden, helaas geen hotel, dus maar verder in de stromende regen. Als laatste stak er ook nog een enorm harde zijwind op, gelukkig kwam hij van het westen en werd ik zeker 30 keer van de weg afgeblazen ipv erop.

Behoorlijk nat en onder de modder kwam ik in het hostel aan in het oude ommuurde gedeelte van Baku.
Het is een prima hostel, er is o.a. ook nog een Nederlandse jongen die met zijn LADA Niva onderweg is naar Kazachstan. Het hostel staat er om bekend dat het bevolkt wordt door reizigers die op de boot naar Turkmenistan of Kazachstan zitten tewachten, hij is er een van. Ik slaap in een slaapzaal bij het raam met een brede vensterbank. En wat staat er op die vensterbank. Geraniums, zit ik er nog achter.

Nawoord:
Rest mij nog de terugreis, maar het fietsen zit erop. Ik kan weer terugkijken op een mooie reis met veel aparte ervaringen en ontmoetingen. Ik zit dit te tikken in het zonnetje bij een tentje met WIFI op de boulevard in Baku.Mijn vertrek is a.s. donderdagochtend, maar in Baku kun je prima wachten, misschien zal ik nog wat foto´s van Baku en omgeving bij plaatsen,

In ieder geval bedankt voor de leuke reacties en tot gauw,

Gerrit

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Gerrit,

Weer goed gedaan gefeliciteerd! geniet nog even in Baku en tot ziens.

groet

Albert

Anoniem zei

Hoi Gerrit,
Met veel pelzier je verslag gelezen! Lekker genieten daar in Baku en donderdag een hele goede terugreis naar Nederland. Hebben net gehoord dat er een aardbeving is geweest in Oost-Turkije, gelukkig zit jij al een heel stuk verder! Groejes,
Chantal en Marc

Anoniem zei

Mooi verslag van je laatste dagen, weer veel meegemaakt en gezien, het is maar goed dat je een blog bij houdt want het is onmogelijk om alles te onthouden lijkt me!

Steef & Kelly

Nienke zei

He pap,

Lekker op je eindpunt aangekomen! Nu nog lekker een paar dagen uitrusten en de toerist uithangen! Veel plezier nog en tot snel in Nederland.

Liefs, Nienke & Aniel