Mijn blog



Na mijn pensionering probeer ik 2x per jaar een aantal weken op fietsreis te gaan. Dit bevalt me uitstekend. Bezochte landen tot nu toe.
Europa: Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Bulgarije, Turkije, Georgië en Azerbaijan.
Azië: Iran, Pakistan, Kazachstan, Kirgizië, Uzbekistan, Tadjikistan, India, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Laos en Vietnam.
Afrika: Marokko, Gambia,en Senegal.
Verenigde Staten (Californië, Arizona, New Mexico, Texas, Arkansas, Louisiana, Mississippi, Alabama en Georgia)

In dit blog vindt je de verslagen van mijn fietstrips, zoals in alle blogs, het laatste verslag bovenaan het oudste onderaan.

In de rechterkolom: De routes en de links naar mijn fotoalbum




Routes 2020

zaterdag 14 augustus 2010

Dag 1 Vrijdag 13-08 Budapest Tapiobiscke

Hoi allemaal,

Ik heb een goede reis gehad. Ik kwam helaas wel bij een ander station in Budapest uit dan gepland, maar zo heb ik dan weer iets meer van Budapest gezien. Ik wil zo snel mogelijk Budapest uit, mijn GPSje brengt me feilloos buiten de stad over de weg "Pesti Ut" zo kom ik Pest uit. Na 75km fietsten ik zit bij Tapiobiscke N047.20.894, E019.43.311. Het is droog en erg warm 35 graden. Ik heb 276m geklommen en kampeer wild aan een bosrandje.








Dag 1 Vrijdag 13-08 Budapest Tapiobiscke

Hoi allemaal,

Ik heb een goede reis gehad. Ik kwam helaas wel bij een ander station in Budapest uit dan gepland, maar zo heb ik dan weer iets meer van Budapest gezien. Ik wil zo snel mogelijk Budapest uit, mijn GPSje brengt me feilloos buiten de stad over de weg "Pesti Ut" zo kom ik Pest uit. Na 75km fietsten ik zit bij Tapiobiscke N047.20.894, E019.43.311. Het is droog en erg warm 35 graden. Ik heb 276m geklommen en kampeer wild aan een bosrandje.


Dag 2 Zaterdag 14-08 Tapiobicske – Csrkeszölö

Hoi allemaal,

Vandaag 115 km gefietst zit nu bij Cserkeszölö Het is hier droog en erg warm 37 graden.

Afgelopen nacht een giga onweersbui op mijn dak gehad, het was op mijn hurken zitten in de bosjes naast mijn tent. Op 500 m. van mij sloeg het in bij een boederij. Die vloog in brand, dus een heel spektakel.



Vroeg weg, de tent nog een beetje nat en via Tapioszenmarton, Abony, Toszeg naar Vesseny om de rivier de Tisza over te steken. Het was enorm warm, ongeveer 37°.



Bij de rivier stonden wel een stel Hongaren, maar de pont was al een tijdje uit de vaart.



Dan maar verderop in de hitte. Eerst weer terug en dan via Tiszabog waar wel een (voet) veer was de rivier over. Ik begon veel last van de warmte te krijgen, mijn zwarte broek was bijna wit van het zout, voor mij begonnen wel wat alarmbellen te rinkelen. Gelukkig was ik nu vlak bij een mooie camping in Cserkeszölö met allerlei kuurbaden, ideaal om een dagje weer op niveau te komen. (N046.51.870 E020.12.038) Op de camping nog enorm veel kramp in mijn benen gehad.



Het enige wat ik nodig had was zout, dus ik maakte voor mezelf maar wat ORS

met behulp van zout en suiker. Na een paar uur ging het wel een stuk beter met me. Het was gewoon proppen om eten binnen te krijgen, maar ik moest gewoon eten om op te kalefateren. Het was voor mij wel duidelijk dat ik de volgende dag niet op de fiets zou zitten. Dus maar een vroegtijdige rustdag ingepland.



Dag 4 maandag 16-08 Cserkesölö – Gyula

Hoi allemaal,

Vandaag 115km gefietst, ik zit nu op een camping in Gyula, vlak bij de Roemeense grens. Het is nog steeds erg droog en erg warm 37graden.



Na Szarvas bleek de weg naar Mezöbereny droevig slecht te zijn. Soms zijn witte wegen op de kaart prima, meestal staat er dan een bord bij dat de weg is aangelegd met geld van de EU. De EU is behoorlijk populair in Hongarije, vanaf allle openbare gebouwen ook de scholen wappert naast de Hongaarse ook de EU vlag.



In Békés op zoek gegaan naar een camping, maar de camping was zo droevig slecht dat ik maar verder ben gereden over het pad langs een kanaal richting Gyula (ik zou trouwens de enige gast zijn op de camping)



In het centrum van Gyula een camping gevonden. Ik vond dat ik nu wel een pilsje had verdiend, toen ik er aan begon barstte een onweersbui los. Ik kon er dus niet al te lang van genieten, want mijn wasje hing nog buiten op de camping.



Dag 5 dinsdag 17 augustus Gyula / Beius, Roemenie

Hoi allemaal,



Ik zit nu in Beius, Roemenie. 105km gefietst. Morgen de bergen richting Campeni. Ik kampeer vannacht op N046.37.386, E022.22.564, als je een beetje handig bent met google earth kun je precies zien waar ik zit. Binnenkort zal ik er ook wat foto's op de site plaatsen.





Mijn kilometertellertje was gisteravond verdronken in de onweersbui, dus ik moest vwb vooral op de kaart afgaan qua afstanden, ook bleek de brug richting Sarkad gesloten en kon ik weer terug. Gelukkig was er bij Szanazug een voetveer, waardoor ik nog eens stukje kon afsnijden (minder omrijden). Daarna vlotjes de grens over en in Salonta kennis gemaakt met Roemenie, alles een slag ouder en havelozer dan in Hongarije. Vis Tulca en Tinca binnendoor naar Petice, Soimi richting Beius. Ik kwam daar de eerste Roma kampjes tegen; een behoorlijk armoedige toestand. Ook maakte ik op het laatste stuk kennis met de toestand van de Roemeense wegen,



De benaming karrenspoor is nog veel te veel eer voor wat ik tegenkwam. In Beius wat gegeten en daarna een plekje langs de rivier gevonden voor de nacht.

Dag 6 woensdag 18/08 Beius Abrud

Hoi allemaal,



Vandaag 102km gefietst ik zit nu bij Abrud N:046.17.720 E:023.03.478. Het is droog ik zit nu op 591m hoogte en heb vandaag 1103m geklommen.



’s Morgens flink ontbeten want het zou klimmen worden vandaag, vroeg op pad. In het tweede dorpje waar ik door kwam stond een verwarrende wegwijzer en ik vroeg een oude vrouw of dit ook de naar haar boerderijtje. Daar aangekomen bleek er een Italiaanse schoonzoon aanwezig te zijn; een buitenlander, ik was een buitenlander en dus wij zouden elkaar wel begrijpen. Ik werd meteen op een stoel geplant en de dochter vroeg mij Cafe? Mama Cafe. Of ik me wilde wassen, daar is de badkamer.



Iets drinken, Mama Gazeuze. Iets eten, nou liever niet. Mama, eieren, en zo had ik binnen no time 3 gebakken eieren voor mijn neus met ham, tomaat brood en kaas.



Zo ging het maar door. Inmiddels was de ook Papa, Oma en de buurvrouw aangerukt om me te bekijken en kwam Mama met nog wat gebak, die toch maar heb afgeslagen. Wat een vertoning, maar wel lekker.



Als laatste liep de schoonzoon een stukje mee om de weg te wijzen en besloot ik voortaan maar wat voorzichtiger te zijn met het vragen naar de weg.



In Lunca begon mijn klim naar de Vartop pas op 1200m. Na 4 uur klimmen was ik



Boven en kon ik mijn jackje aantrekken voor de koude afdaling.



Door gereden tot ongeveer 20.00 uur en bij Abrud een veldje gevonden voor mijn tent.





Dag 7 Donderdaq 19-08 Abrud – Saliste

Vandaag 123km gefietst, ik zit nu op een camping in Saliste, tussen Sebes en Sibiu . Het is vandaag droog en 27 graden. Ik zit nu op 502m hoogte en heb vandaag 931m geklommen



’s Morgens bij het opbreken nog even bezoek van een boer die ik ook weer moest uitleggen waar ik mee bezig was en en na een vriendelijk Goede reis in het Roemeens ging ik weer op pad,, het bleek de eerste uren naar Zlatna nog flink klimmen. In Zlatna mijn foto’s op internet gezet en daarna vanaf Alba Julia en langs te drukke wegen gereden naar Saliste, waar ik toch nog min of meer toevallig een camping tegen kwam, ik had al water voor de nacht ingeslagen om wild te kunnen kamperen, maar dat bleek niet nodig.



Dag 8 Vrijdag 20 augustus Saliste - Carta

Precies een week onderweg. Vanmorgen bij het betalen op de camping, bleek dat de campingeigenaar in oktober naar Goirle kwam en niet voor het eerst. Het dorpje waar ik was, Saliste, is een van de adoptiedorpen van de Goirle stichting Hulp aan Roemenië. We hadden ook nog gezamelijke kennissen in Goirle. Heel grappig.

Toch maar vertrokken over binnendoor weggetjes, want gisteren had ik een flink stuk over de grote weg gereden en dat beviel niets. Het uitzicht was prachtig, je fiets door een soort van agrarisch open luchtmuseum, hooien met de hand en met paard en wagen is heel gebruikelijk.

Daarna in Sibiu nog even een foto gemaakt van een bruidspaar, als je er in Nederland (als vrouw) zo bij loopt dan weet iedereen bijna zeker wat je beroep is. Hier schijnt dit gebruikelijk te zijn.

Toen ik Sibiu uitfietste, reed ik een andere fietsreiziger achterop, een Japanner, we hebben een paar uur samen gefietst, zijn Engels was niet fantastisch. Hij was begonnen in Istanbul en was op weg naar Frankfurt.

Na een tijdje scheidden onze wegen en ging ik weer een stukje binnendoor om op de camping in Carta te kunnen komen, na een paar dorpjes hield de weg zo onmgeveer op, ik was al gewend om over karresporen te rijden, maar dit was nog veel slechter. Na verloop van tijd bleek ik gelukkig nog steeds op het goede spoor te zitten en had veel plezier van mijn ATB tochtjes in Nederland. Het uitzicht was overigens prachtig.

Na een tijdje toch maar weer op de grote weg gaan rijden en op de camping "De oude wilg" aangekomen.

(Nederlandse vrouw getrouwd met Roemeen) Morgen blijf ik hier om wat uit te rusten en mijn blog bij te werken. (Ze hebben hier draadloos internet / ideaal). Daarna door de bergen in.

Toch nog bijna 75 km gefietst vandaag-





22-08-2010

Hoi allemaal,



Ik ben nu halverwege de Transfagarasan weg. Nog 800m klimmen en dan ik boven (2250m). Ik heb nog geen beren gezien, maar al wel beren uitwerpselen. Nog een kleine toevoeging. Vandaag 85km gefietst, ik zit nu 40km te noorden vanCurtea de arges. n: 45.24.467 e:024.39.605. Het is droog en 25 graden. ik zit nu op 913m hoogte en heb 1830m geklommen. Vannacht slaap ik in een bergpension, waar ik geen bereik had met de telefoon.





23-08-2010

Hoi allemaal,



110 km gefietst ik zit nu 20km te zuiden van Pitesti. Het is droog en 29 graden. Ik zit nu op 250m hoogte en heb vandaag 364m geklommen.

Toen ik om mijn kaart stond te kijken werd ik aangesproken door een echtpaar op een kar met paard. Ze vreoegen of ze me ergens mee konden helpen. Ik antwoordde met mijn " Hoe en wat Roemeens boekje" dat ik een tent had en slaapplek zocht. Rij maar achter me aan zei de man, na 5 km, werd de fiets opgeladen en gingen we wverder. Na nog 5 km kwamen we in een Roma (zigeuner) dorpje. Ik vertrouwde het niet echt, maar de mensen waren bijzonder vriendelijk. Ergens ging op een bepaald moment een poort van een klein boederijtje open en kwamen we op een erf vol met kippen, ganzen en honden. Gekookt werde er op een zelfgemaakte kleioven met houtvuur en ik sliep in het door het echtpaar afgestane bed. Ik was het die avond de afleiding voor het halve dorp iedereen moeste even komen kijken. De foto' s deie ik bij me heb van Annemieke en de kinderen doen wonderen, want als je " familie" vader bent heb je behoorlijk aanzien.



24-08-2010



's Morgens werd ik na een kop koffie, onder escorte van de enige auto in het dorp uitgeleide gedaan tot het begin van het asvalt, dat was best handig want op deze manier werden de honden (die je in Roemenie meer ziet dan vliegen) weggejaagd.



Ik zit dit nu te tikken in Gaesti en en kan hier de foto' s van de Transfagarasan publiceren, de foto's van mijn logeerpartijtje moeten nog even wachten. Ik ga zo verder richting Giurgiu aan de Donau. Ik denk niet dat ik dat vandaag ga halen, ik hoop in Bulgarije weer een stel foto' s te kunnen oploaden,



Groetjes,



Gerrit

24-08-2010

Hoi allemaal,



Vandaag 100km gefietst ik zit nu 2 km te noorden van Cliani. n: 44.19.589, e: 025.42.535.

Het is droog 37 graden. Ik zit nu op 112m hoogte en heb vandaag 217m geklommen.

Ik slaap 'wild'. Nog 60km naar Bulgarije en 260km naar Turkije!!! :-)





Wo. 25-08 In Bulgarije en nieuwe foto`s en bijschriften



Beste allemaal,







Vandaag bijna 90 km gefietst, in de hitte. Het was de hele dag bijna 40°, veel gerust.

De weg naar Bulgarije was vooral lang en recht, met weinig afwisseling.

In Ruse (Bulgarije) aangekomen werd ik al snel met het cyrillisch schrift geconfronteerd.

Het viel niet mee om dit te ontcijferen, ondanks het vertaallijstje dat ik voor mijn neus in mijn kaartenhouder

heb liggen. Op een bepaald moment maar overgegaan op GPS navigatie, dan weet ik tenminste zeker waar ik ben. Om Ruse uit te komen en na Ruse was het flink klimmen (bij 38°), ik kwam gelukkig een leuk hotelletje tegen met zwembad en WiFi, dus net lekker gezwommen, gegeten en nu kan ik mijn blog ook nog

even bijwerken. Nieuwe foto´s en ook nog wat extra bijschriften bij oudere foto´s.



Overigens iedereen bedankt voor de leuke reacties!!!



Donderdag 26 en vrijdag 27 augustus ---- Gestopt -----

Beste allemaal



Ik denk dat datgene wat ik nu ga vertellen, voor veel mensen ongeloofwaardig klinkt, maar ik had op het moment van vertrek donderdagmorgen ook nog niet het besef dat dit mijn laatste fietsdag zou zijn. Over het waarom hieronder, eerst toch nog een stukje verslag van de donderdag.



Om 07.00 vertrokken, vlot de weg naar Popovo op kunnen pikken, na 10 km aangekomen bij een prachtig natuurreservaat met steile kalkkliffen (Russenski Lom). In de dorpen hier hangt nog de echte Sovjet sfeer, geen kleine boerderijen maar grote agrarische bedrijven met een imposant, lelijk kunstwerk voor de ingang. Ook op de kleinste dorpspleintjes, toch nog een groot imposant gebouw. Alles heeft één ding gemeen: Het ziet er verloederd en verveloos uit.



Nu waarom mijn laatste fietsdag.



Het in de hitte fietsen, het was constant rond de 35 graden Celcius, heeft me dus lelijk opgebroken iets wat ik niet verwacht had. Ik moest steeds meer rustpauzes inlassen en dat beviel me totaal niet. In de bergen in Roemenie had ik bij wat lagere temperaturen nergens last van, maar nu had ik weer dezelfde ervaring als in het begin in Hongarije. Ook had ik problemen om voldoende voeding naar binnen te krijgen. Ik had totaaal geen eetlust, terwijl ik toch behoorlijk veel voeding nodig had. Ik kreeg steeds meer een gevoel mijzelf iets te verplichten dan dat ik mezelf ergens een plezier meedeed. Het vooruitzicht om nog een flink aantal weken onder dezelfde omstandigheden door te fietsen trok me dan ook helemaal niet aan.



Na een paar telefoontjes met Annemieke heb ik dan ook besloten om in Popovo de trein naar Varna te stappen en vandaar terug te vliegen naar Amsterdam.



Waar kijk ik op terug: Een enorme ervaring vooral het stuk door Roemenie heeft diepe indruk achtergelaten. Ik wil alle mensen bedanken die hebben bijgedragen aan deze reis en ik ga zeker met fietsen door maar dan wel wat korter en bijvoorkeur bij wat lagere temperaturen,

Geen opmerkingen: